Dimensionaal modelleren

De kern van datawarehouse ontwerp en modelleer technieken voor analytics | gegeven door Sander Kollerie
Gratis proefversie Abonneer €15,00 / maand

In deze cursus leert u een dimensionaal database schema te begrijpen. U kunt na deze training zelf een dimensionaal model maken voor uw datawarehouse of Excel PowerPivot


Deze methode voor het modelleren van data - bedacht door Ralph Kimball - is voor zowel de dataspecialist als de gebruiker van rapportages geschikt.

Wat leert u in deze cursus?

Self-Service Business Intelligence is de term voor het zelf kunnen maken van flexibele rapporten op basis van bedrijfsgegevens. Hoewel veel bedrijven een datawarehouse ter beschikking hebben voor medewerkers, blijft het vaak moeilijk om alle gegevens die nodig zijn op een centrale plek te vinden.

In deze cursus leert u zelf een model te ontwerpen om zeer flexibele rapporten te maken. Het stermodel wordt al vele jaren gebruikt als basis voor datawarehouse oplossingen. U kunt dit model nu ook gebruiken als basis van uw rapporten in Excel.

U leert hoe u gegevens van verschillende bronnen samenvoegt tot een logisch geheel om rapporten te maken. Naast de theorie leert krijgt u in deze cursus ook concrete voorbeelden van het overzetten van gegevens naar uw model en het maken van een draaitabel in Excel op basis van het model.

De training wordt afgesloten met een hoofdstuk waarin we nog een stap verder gaan. Hier wordt de data vault besproken. Dit model wordt zeer vaak gebruikt in organisaties.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze is bedoeld voor iedere professional die veel gebruikt maakt van Excel en vooral veel gegevens moet omvormen tot heldere rapportages. Deze cursus is ook geschikt voor studenten die datamodelleren in hun vakkenpakket hebben (Kimball) en iedereen die de basis van datawarehouse ontwerp wil weten. In het laatste deel wordt aandacht besteed aan het data vault model (Dan Linstedt). Dit model is volgens de bedenker een hybride model wat de beste eigenschappen gebruikt van het stermodel en de derde normaalvorm.

Course Contents

36 Videos
4.0 hrs